fbpx

Kada treba zemeniti dušek?

Generalno pravilo je da bi dušeke trebalo menjati na 5 do 7 godina, ali dobar dušek će te služiti kako treba i preko 10 godina. Ako otkriješ ulegnuća i neravnine na tvom dušeku, to je znak da je vreme da se menja. Dušek koji je spreman za menjanje je odgovoran za loš san i celokupan zamor tvog tela, bolove u leđima i vratnom delu.

Zato, razmislite treba li cena da bude odlučujući kriterijum?

Kupovina dušeka jeste investicija u kvalitetan život, što je izuzetno važno, ali svako ima svoj budžet naravno. Ne vodite se samo jednim kriterijumom. Odaberite ono što Vam je prihvatljivo po ceni, ali samo ako pored toga pruža dobar osećaj, pravu potporu telu i kvalitetan materijal.

Lazy Asian woman yawning in bed as she’s waking up in the morning – lifestyle concepts

U današnje vreme proizvodnja dušeka je uglavnom usmerena  ka dušecima sa jezgrima od pene. Posle gotovo sto godina dominacije opruga, razvoj tehnologije i novih penastih materijala gurnuo je pene u prvi plan i opruge polako odlaze u istoriju. Pokušaćemo objasniti zašto su pene kao jezgro dušeka dominantne i koje su prednosti spavanja na peni.

Da bi objasnili prednosti pene kao jezgra dušeka, moramo spomenuti i dušeke sa oprugama. Osnovna razlika između dušeka sa oprugama i dušeka od pene su tačke rasterećenja i njihov raspored na dušeku. Kod dušeka sa oprugama (Bonell tip jezgra) tačka rasterećenja je u centru svake opruge. To nas dovodi do zaključka da su dušeci sa više opruga bolji.

Takvo razmišljanje dovelo je do nastanka tzv.- džepićastog jezgra. Za razliku od Bonell jezgra kod kojih su sve opruge međusobno povezane i kao takve ne dozvoljavaju dušeku da se oblikuje prema obliku tela,(pritisak na jednu oprugu se zbog povezanosti prenosi I na sve susedne opruge), džepićasto jezgro imaju puno više manjih opruga koje su svaka za sebe umotane ubačene u “džep” od tekstila i ugibaju se nezavisno jedna od druge. I džepićasti i Bonell dušeci se rade tako da se na opružno jezgro stavlja sloj za sprečavanje proboja opruga na površinu dušeka, na koji dolazi I nekoliko centimetara pene.

Na dušecima od pene tačka rasterećenja ne postoji, već pena rasterećuje od pritiska u svakom dodirnom mestu sa telom. Tačkasta elastičnost i mogućnost savršenog prilagođavanja pene je ono što ih čini superiorno udobnijim u odnosu na dušeke s oprugama. Osim tačkaste elastičnosti postoje još neke prednosti u odnosu na dušeke sa oprugama. Pene su neuporedivo lakše, a to pojednostavnjuje manipulaciju (okretanje, transport, ćišćenje…). Pene za razliku od opružnih dušeka sve češće dolaze sa navlakama koje se mogu skinuti I oprati, dok su na opružnim dušecima još uvek zastupljene tkanine-platna koji se ne mogu skidati. To je veoma važno jer se na taj način predupređuju I ublažavaju simtomi alergije na grinje I kućnu prašinu.

Osim ovih očitih razlika postoje i neke manje vidljive, opružna jezgra dizajnerima dušeka ostavljaju vrlo malo mogućnosti za kreiranje zona (tvrđi i mekši delovi po uzdužnoj osi dušeka), dok se pene već same po sebi savršeno prilagođavaju prema pritisku I obliku tela, a dodatnom  obradom CNC mašinama koje izrezivanjem pene mogu odraditi u gotovo sve što dizajner može zamisliti. Zatim, veoma je bitno što dušeci od pene ne sadrže metal, čime je izbegnuto stvaranje interferencija sa prirodnim magnetnim poljem koje nas okružuje, ali I sa sve većim izvorom elektro magnetskog zračenja zbog savremenog načina gradnje I života!

Tipovi pena

 

Latex

Prva pena podobna za izradu dušeka pojavila se kad je razvijena Dunllop metoda vulkanizacije latexa. Zahvaljujući odličnim svojstvima latex je danas jedna od najprestižnijih pena u izradi dušeka. Na žalost, na našem tržištu pre svega zbog visoke cene, uglavnom nema ponude dušeka od prirodnog latex-a. Sve ostale pene su razvijene kako bi se dobio materijal istih, sličnih ili čak i boljih karakteristika uz bolju ekonomsku isplativost  od prirodnog  latexa. Dobrim delom u tome se I uspeva.

 

PU pena (poliuretan – PUR)

Poliuretanske pene su u stvari ono što najčešće nazivamo sunđerom. Poliuretanske pene ili PU ili PUR pene su relativno malih gustina (uglavnom 15-35kg/m³). Na tržištu postoji velik broj nefer proizvođača koji ove pene prodaju pod nekim svojim nazivom (komforna pena i sl.) i time dovode kupca u zabludu da kupuje kvalitetniji materijal. Vek trajanja ovih pena na 3-10 godina u zavisnosti od gustine, elastičnosti,otpornosti…

 

HR pena (high resilience) – hladno livana pena

Kao i sve druge sintetičke pene i ova je napravljena na bazi poliuretana, ali su svojstva HR pene neuporedivo bolja u odnosu na obične PU pene. Ove pene imaju otvorenu ćelijsku strukturu što omogućava nesmetan protok vazduha kroz jezgro dušeka. Izrađuju se u visokim gustinama (30-65kg/m³) i imaju vek trajanja 12-15 godina u zavisnosti od  gustine. HR pene zovu  i hladno livanim penama zbog razlike u temperaturi pri kojoj se livaju u odnosu na PU pene, PU pene 100-125 °C, HR pjene 30-85 °C. Osim spomenutih naziva, kao i kod PU pena većina proizvođača upotrebljava svoj naziv za ovaj tip pene.

Viscoelastična – memory pena

Ovaj tip pene predstavljen je od strane švedskog proizvođača Tempur-pedic 1992.g. gde je razvijen u saradnji s NASA-om u svrhu ublažavanja delovanja ekstremnih  g- sila na tela astronauta.

Gotovo da ne postoji  proizvođač dušeka koji u svojoj ponudi nema dušek ili naddušek od memory pene. Ovu penu karakteriše najbolja tačkasta elastičnost sa kojom se ne može ništa meriti sem jedino vrlo dobrog vodenog kreveta. Termosenzibilnost ( na toploti postaje mekša, a na hladnoći tvrđa)  i tačkasta elastičnost uzrok su velikoj popularnosti ovog tipa pene. Viscoelastične pene imaju antidekubitno delovanje i svoju upotrebu pronašle su u medicini. Kao i kod drugih tipova pena i kod visco pene specifična gustina je factor broj jedan  koji određuje kvalitet  i cenu krajnjeg proizvoda.

Na tržištu postoji veoma veliki izbor dušeka. Kako u tako širokoj ponudi odabrati pravi? Ne nasedajte „bombastim“ izrazima (revolocionaran, hospital, vrhunski, ergonomski, anti, anti…) već proverite kvalitet korišćenih materijala i sertifikate istih. Zatim procenite nivo i složenost prerade korišćenih materijala. Važna, ako ne i najvažnija uloga dušeka, jeste da obezbedi dobru potporu, tj. da prati anatomiju kičme. Najbolju anatomiju pružaju različite zone tvrdoće jezgra dušeka. Još jedan važan uslov koji dušek treba da ispuni jeste visoka prozračnost, što obezbeđuje telu razmenu vazduha sa okolinom. Zatim, proverite kvalitet korišćenih materijala u površinskom sloju, koji daje osećaj udobnosti. I na kraju, završnu zaštitu i utisak ostavljaju materijali korišćeni za navlake. Navlake u sebi imaju različite dodatke (joni srebra, kapok, lyocell, aloe vera, bambus, itd.), koji služe kao antibakterijska i antialergijska zaštita.

Kupiti dobar ergonomski dušek zaista znači investirati u sopstveno zdravlje i zdravlje svoje porodice. To ujedno znači prevenciju ali i terapiju kod osoba koje imaju zdravstvenih problema sa kičmom, zglobovima, cirkulacijom,…

Zato, razmislite treba li cena da bude odlučujući kriterijum?

Kupovina dušeka jeste investicija u kvalitetan život, što je izuzetno važno, ali svako ima svoj budžet naravno. Ne vodi se samo jednim kriterijumom. Odaberi ono što ti je prihvatljivo po ceni, ali samo ako pored toga pruža dobar osećaj, pravu potporu telu i kvalitetan materijal.